Miód spadziowy to ciekawy rodzaj miodu, który, w przeciwieństwie do innych, nie powstaje z nektaru kwiatów. Jest to produkt, na który warto zwrócić uwagę nie tylko ze względu na ciekawy smak, ale też właściwości zdrowotne. Miód spadziowy charakteryzuje się bogatym składem, który sprawia, że jest to produkt spożywczy wart uwagi. Jakie są właściwości miodu spadziowego i jak działa na organizm człowieka?
Miód spadziowy – charakterystyka
Miód spadziowy nie powstaje z nektaru, a ze spadzi, czyli soku z drzew iglastych i liściastych, który zostaje przetworzony przez owady (mszyce, czerwce), a następnie zebrany przez pszczoły. Wydzielina jest gęsta i lepka, najczęściej można spotkać ją na drzewach latem w postaci niewielkich kropelek. Po zebraniu płynu pszczoły dodatkowo zagęszczają ją i składają w komórkach. Tam ulega fermentacji, aż przechodzi w postać miodu spadziowego.
Rodzaje miodu spadziowego
Miód spadziowy możemy podzielić na dwa rodzaje. Jeden, zbierany z drzew liściastych. Oraz drugi, czyli spadź z drzew iglastych.
Miód spadziowy liściasty
Wyróżnia się złocistożółtą barwą, która ciemnieje pod wpływem światła i przy ekspozycji na tlen. W Polsce ten typ miodu zbiera się najczęściej z lipy, klonów i dębów. Charakteryzuje się łagodnym aromatem i dość specyficznym smakiem. Miód spadziowy liściasty może być stosowany przy ranach skóry, takich jak oparzenia czy odmrożenia. Wykazuje działanie, wspierające regenerację tkanek i przyspiesza gojenie się ran.
Miód spadziowy iglasty
Ma łagodniejszy i dla wielu osób przyjemniejszy smak. Cechuje się ciemniejszą barwą z zielonkawym lub szarawym odcieniem. Czasem może przybrać też barwę ciemnego brązu, a nawet czerni. Miód spadziowy iglasty najczęściej zbiera się z modrzewia, jodły, sosny czy świerku. Jest mało słodki, wyróżnia się raczej lekko kwaśnym smakiem. Stosowanie miodu spadziowego iglastego zaleca się osobom z anemią i pracującym w warunkach szkodliwych dla zdrowia. Szczególnie zaleca się je w zakresie wspomagania rekonwalescencji. W miodzie ze spadzi iglastej znajdziemy sporą ilość naturalnych antybiotyków, co sprawia, że jest to naturalna substancja prozdrowotna, którą można wykorzystać w terapii wielu chorób.
Wartości odżywcze miodu spadziowego
Zestawiając informacje z serwisu Zielares.pl, choć każdy rodzaj miodu spadziowego ma indywidualne właściwości, zarówno spadź iglasta, jak i spadź liściasta posiadają pewne cechy wspólne. Mianowicie zawierają sporą dawkę składników odżywczych, ze względu na które miód spadziowy nazywany jest czasem także „królewskim”. W miodzie spadziowym znajduje się nawet do 9 razy więcej biopierwiastków, niż w popularnych miodach nektarowych.
W składzie miodu spadziowego znajdziemy między innymi:
• minerały: fosfor, wapń, potas, sód, magnez, mangan;
• aminokwasy;
• enzymy;
• cynę;
• molibden;
• srebro;
• witaminy: A, C, z grupy B, witaminę K.
Na co pomaga miód spadziowy? Właściwości lecznicze
Bogactwo składników odżywczych sprawiło, że miód spadziowy znalazł swoje zastosowanie w medycynie naturalnej. Już jedna łyżka dziennie może wspomóc kondycję organizmu i zwiększyć odporność na infekcje.
Wśród właściwości leczniczych miodu spadziowego wyróżniamy:
• oczyszcza – zmniejsza toksyczny wpływ używek na organizm, pomaga w oczyszczeniu ze złogów, pozostałych po kawie, alkoholu czy tytoniu;
• miód spadziowy liściasty pomaga regulować procesy przemiany materii;
• wpływa pozytywnie na pracę serca, obniża ciśnienie, poprawia krążenie, rozszerza naczynia wieńcowe;
• przyspiesza gojenie ran skóry, odmrożeń, oparzeń;
• usprawnia pracę nerek;
• działa uspokajająco, może być stosowany w stanach stresu i niepokoju;
• miód spadziowy iglasty wykazuje działanie wykrztuśne i sprawdza się przy łagodzeniu uporczywego kaszlu;
• chroni przed infekcjami, wzmacniając układ odpornościowy;
• pomocny w leczeniu astmy i kamicy nerkowej;
• może zapobiegać tworzeniu się kamienia nazębnego.
Miód spadziowy – jak stosować?
Miody to produkty dość wysokokaloryczne i miód spadziowy nie jest wyjątkiem. 100 g produktu zawiera ok. 320-330 kcal. A więc pomimo tego, że miód spadziowy jest bardzo odżywczy, należy stosować go z umiarem. Profilaktycznie zaleca się zażywanie jednej łyżki (ok. 25 g) miodu spadziowego dziennie przez osoby dorosłe. U dzieci dawka ta powinna być dwukrotnie mniejsza.
Miód spadziowy, podobnie jak inne miody nektarowe, warto stosować jako dodatek do napojów. Należy jednak pamiętać o tym, że aby zachować pełnię właściwości miodu, dodawać go do napoju już schłodzonego o temperaturze nie wyższej niż 40 stopni Celsjusza.
Miód spadziowy sprawdzi się także jako dodatek do deserów i słodkich przekąsek oraz jako składnik marynaty do mięs. Można nim też posmarować kromkę świeżego chleba i po prostu zjeść w takiej postaci.
Jak przechowywać miód spadziowy?
Miody uznawane są za produkty spożywcze bez terminu ważności. Jeżeli jednak chcemy, aby miód spadziowy był zdolny do spożycia, musimy wiedzieć, w jakich warunkach go przechowywać. Miód utrzymuje pełnię swoich właściwości, gdy przechowywany jest w temperaturze nieprzekraczającej 20 stopni Celsjusza. Jeśli otoczenie jest cieplejsze, miód zmienia barwę na ciemniejszą i zmieniają się proporcje zawartych w nim cukrów. Może to spowodować utratę niektórych właściwości miodu.
Najlepiej miód przechowywać w ciemnym, zacienionym miejscu, w którym panuje temperatura 8-10 stopni Celsjusza. Miód spadziowy można też przechowywać w lodówce. Chcąc uniknąć pochłaniania aromatów, najlepiej ustawić szczelnie zapakowany miód z dala od produktów o intensywnych zapachu.
Miód spadziowy naturalnie ulega krystalizacji, która nie ma wpływu na jego właściwości. Jeżeli zależy nam na płynnej konsystencji miodu, można go rozgrzać w kąpieli wodnej.
Miód spadziowy – podsumowanie
Miód spadziowy w przeciwieństwie do innych popularnych miodów, nie jest wytwarzany z nektaru kwiatów, a z soku drzew iglastych i liściastych. Występuje w dwóch odmianach, z których każda charakteryzuje się pewnymi odrębnymi właściwościami. Miód spadziowy pomimo wysokiej kaloryczności wyróżnia się dużą wartością odżywczą, dlatego warto wprowadzić go do zdrowej zbilansowanej diety.
Na więcej artykułów o miodach a także ziołach, witaminach i suplementach zaprasza portal Zielares.pl – Opiekun merytoryczny artykułu o miodzie spadziowym
- Filatelistyka XXI wieku – czym są i jak zdobyć studenckie hologramy kolekcjonerskie?
- Kosmetyki używane w starożytnej Grecji, zobacz, w jakiej formie odnajdziesz je dziś!
- Jak wypromować sklep internetowy?
- Meble metalowe i ich zastosowanie. Gdzie sprawdzają się najlepiej?
- Zastosowanie naklejek 3D – najlepsze sposoby wykorzystania